JOM ikut kami, stok murah, keluarga sihat, duit dapat

JOM ikut kami, stok murah, keluarga sihat, duit dapat
jangan malu untuk hubungi kami anda pasti gembira, semoga sukses

Wednesday, 28 January 2015

PRODUK TERLARIS MASA KINI

Hindari penyakit bawaan GULA. Jauhi GULA dan hidup kekal sihat.

Kemanisan Stevia adalah jauh lebih baik dari kemanisan gula. Malah Stevia mempunyai nilai 'herb' yang menakjubkan.

Tinggalkan 'racun' dan dapatkan 'penawar'.

STEVIA  kini ada dimana2, beralihlah kepada STEVIA kerana gula pasir adalah gejala pelbagai penyakit.

Hanya satu titis sudah cukup untuk memaniskan secawan air. Ia ternyata menjimatkan.Kata Pakar
Stevia amat berguna untuk mereka yang mengidap diabetes atau prediabetes.
Stevia adalah baik untuk jantung kerana ia menstabilkan tekanan darah.
Stevia sangat sesuai
untuk orang yang menghadapi masalah kegemukan (obesiti).
Stevia juga baik untuk tulang.
Stevia menyumbang kepada kesihatan gigi.


DAFTAR SEGERA UNTUK PEROLEHAN STOK YANG LEBIH MURAH
RM25 sebotol berbanding RM50 untuk bukan ahli (separuh harga)

whatsapp/sms MIATI: 016 616 0148

Monday, 26 January 2015

Daun Manis Pengganti Gula


"Penduduk Jepun adalah pengguna paling besar menggunakan stevia untuk memaniskan hampir semua produk makanan termasuk jeruk, minuman ringan dan coklat."


Daun manis pengganti gula untuk pesakit kencing manis dikategorikan sebagai pokok renek sesuai sebagai penghias penutup bumi KONSEP Edible Garden atau Taman Ramuan menitik beratkan setiap pokok yang ditanam boleh dijadikan makanan, ubat selain menghias laman.

Untuk itu, ada beberapa pokok yang dikategorikan sebagai tanaman herba boleh dijadikan hiasan menarik dalam Taman Ramuan termasuk stevia atau daun manis yang menjadi pilihan ramai kebelakangan ini. Stevia bukan saja indah pada nama tetapi unik kerana khasiat yang dihasilkan daunnya boleh menggantikan gula.

Ia dikatakan boleh menggantikan gula untuk pesakit kencing manis, yang juga dikategorikan sebagai pokok renek sesuai menjadi penghias penutup bumi. Daunnya berbentuk bujur manakala batangnya lembut, halus dan bergerutu. Ia boleh membesar setinggi satu meter manakala bunganya kecil berwarna putih menyerupai bunga aster, cuma saiznya lebih kecil. Stevia adalah satu daripada 240 spesies herba daripada keluarga bunga matahari (Astereacea). Justeru, stevia menghasilkan biji benih apabila matang.

Pokok ini boleh juga membiak menggunakan biji benih, namun kadar percambahan biji benihnya amat rendah sehingga jarang dibiakkan dengan cara itu. Maka, pembiakannya selalunya menggunakan keratan batang. Stevia berasal daripada kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika Selatan dan Amerika Tengah, ada yang menyatakan ia berasal dari Paraguay.

Selain untuk landskap, stevia digunakan secara meluas sebagai pemanis. Namun, stevia yang biasa digunakan sebagai pemanis ialah daripada spesies rebaudiana. Ia mula digunakan kaum Red Indian Guarani di Paraguay sejak 1500 tahun lalu sebagai pemanis teh herba dan makanan mereka. Mereka juga menggunakan Stevia sebagai penawar menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar.

Di Eropah, kegunaan stevia sebagai pemanis mula disedari pada kurun ke-16 dan ia kemudian dibawa ke Asia. Kajian mengenai tumbuhan ini dimulakan pada awal kurun ke-19 apabila pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai daun stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan secawan teh herba yang kelat. Pakar botani Paraguay, Moises S Bertoni banyak menulis mengenai tumbuhan ini sehingga ramai yang tahu keunikan dan kelebihannya,

Uniknya, stevia adalah pemanis semula jadi yang tidak mengandungi kalori dan ekstraknya dikatakan 300 kali lebih manis daripada gula biasa. Kajian mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu steviosid tidak mengandungi toksid. Ia juga didapati tidak menyebabkan mutasi sel dan tidak memberi kesan terhadap kesuburan, namun terdapat konflik terhadap kajian kesuburan stevia.

Satu kajian mendapati ia tidak memberi apa-apa kesan terhadap kesuburan, manakala satu kajian lain mendapati air yang diekstrak daripada daun stevia didapati menurunkan paras testostron dan bilangan sperma bila diuji pada tikus jantan. Hasil dari kajian ini saintis merumuskan steviosid yang diambil secara oral adalah berkesan untuk menurunkan tekanan darah dan ia mungkin boleh dipertimbangkan sebagai bahan alternatif atau tambahan untuk pesakit darah tinggi.

Satu kumpulan saintis lagi melakukan ujian terhadap kesan hipoglisemik glikosid dalam stevia mendapati steviol tidak menghasilkan glukos, bermakna ia baik untuk pengidap diabetes. Pengkaji Denmark mendapati hipoglisemik in vitro yang dilakukan steviosid dan steviol berupaya menghasilkan insulin melalui tindakan terus terhadap sel-sel beta. Mereka merumuskan hasil kajian mendapati sebatian ini mungkin mempunyai potensi untuk menjadi ejen anti-hipeglisemik dalam rawatan diabetes mellitus jenis 2. Ada pendapat menyatakan stevia juga digunakan sebagai tonik untuk jantung dan berfungsi menstabilkan tekanan darah serta degupan jantung.

Kini, berjuta-juta orang di Brazil dan Jepun menggunakan stevia sebagai perisa makanan dan pemanis semula jadi, malah menjadi perisa makanan diluluskan sejak 20 tahun lalu. Penduduk Jepun adalah pengguna paling besar menggunakan stevia untuk memaniskan hampir semua produk makanan termasuk jeruk, minuman ringan dan coklat.

Malah, dilaporkan syarikat pengeluar minuman seperti Coca Cola menggunakan ekstrak stevia sebagai gantian kepada NutaSweet dan sakarin untuk produk mereka yang dipasarkan di Jepun, Brazil dan Kanada. Di Amerika Syarikat, stevia menjadi bahan larangan yang tidak boleh digunakan terhadap produk makanan. Ini mungkin kerana monopoli pengeluar pemanis tanpa kalori sintetik yang terdapat di sana.

INFO: Stevia

• Tanah kompos, tanah campuran bukan tanah liat yang menakung air
• Stevia memerlukan cahaya matahari dan air yang mencukupi serta perlu disiram dua kali sehari dalam cuaca panas.
• Pokok ini akan cepat kering dan mati jika kekurangan air.
• Dos yang biasa digunakan dan dicadangkan untuk penggunaan stevia ini ialah 1/4 sudu makan. Daunnya yang dihancurkan digunakan untuk menggantikan 1 sudu makan gula biasa.

Nama Tempatan: Stevia
Nama Saintifik: Stevia rebaudiana

Nama Lain: Teh manis, sweet leaf of Paraguay, caa-he-éé, kaa jheéé, ca-a-jhei, ca-a-yupi, azucacaa, eira-caa,

Sinonim: Eupatorium rebaudianum capim doce, erva doce, sweet-herb, honey yerba, honeyleaf, yaa waan, candy leaf, sugarleaf.

Famili: Astereacea
Asal: Paraguay


STEVIA - reasons to remove sugar from your diet and replace it with healthier alternatives

5 Reasons Why It is Better to Use Stevia than White Sugar

Stevia contains no calories, does not increase blood sugar and does not damage your teeth. For starters, a lot of reasons to remove sugar from your diet and replace it with healthier alternatives.

5 Reasons Stevia Better White SugarStevia-Healthy Alternative to Sugar!

What is stevia? Stevia is a plant with green leaves (Stevia rebaudiana), also known as ” the sweet leaf of Paraguay ”. Stevia has been used for centuries and contributes to the overall health of people living in Paraguay, Bolivia and Brazil and affects the health in so many ways. They usually use this plant as a natural remedy for heartburn. Today, however, science has discovered that stevia contributes to a healthier body in different areas.
Here are the top 5 Reasons Why You Should Replace White Sugar with Stevia:

1. Stevia is useful for people with prediabetes or diabetes.

In contrast to sugar, and other artificial sweeteners, stevia does not increase the blood sugar level so it doesn’t cause insulin reaction in the body. On the contrary, stevia actually increases tolerance to sugar, which makes it an ideal sweetener for people with prediabetes or diabetes.
stevia better white sugar

2. Stevia is good for the heart because it stabilizes blood pressure.

Stevia is good for the heart because it helps to reduce high blood pressure. In one study, participants took either 250 mg of stevia extract or placebo three times daily for a period of one year. In the group that took the extract of stevia there was a significant decrease in both systolic and diastolic blood pressure within three months.

3. Stevia is useful for obese people.

A group of researchers examined whether consumption of snacks containing stevia compared to a meal consisting of other sugar before meals has any impact on the overall food intake and satiety after that. The results showed that participants who consumed stevia had a lower intake during lunch and dinner but that was not the case with the group that took sugar crystals. Moreover, brunch with crystal sugar contained 203 calories more than the snacks with stevia. The researchers concluded that the use of stevia instead of sugar crystal is a successful strategy for control of food intake and reduction of total calorie intake, which in turn encourages reduction of body weight and burning of body fat.
stevia use better white sugar

4. Stevia is good for bones.

Unlike sugar, which causes osteoporosis, stevia contributes to better bone health. One Japanese method uses stevia for the treatment of osteoporosis and it shows that this sweetener may help for better absorption of calcium in the body and contributes to greater bone density. Japanese researchers have investigated the positive effect of stevia on bone strength when used as a medicinal herb a study involving chickens. The study found that in hens who ate foods enriched with stevia has been a significant reduction in breakage of the shell eggs. At first farmers  were giving additional calcium supplement to chicken but it did not affect the shells of their eggs because the absorption of calcium was not in accordance with the production of eggs. After that, farmers gave stevia powder to chickens. The results were really amazing.  They showed that the absorption of calcium significantly improved, with the percentage of breakage of the shell from only 2 to 3 percent, with no decrease in egg production.
stevia use better than white sugar

5. Stevia contributes to better dental health.

Studies suggest that there is a significant relationship between periodontal disease and bone mineral density. Excluding fractures, periodontal disease and tooth loss are usually the first signs of weakening bones. One study conducted at New York University in Buffalo concluded that postmenopausal women with osteoporosis have 86 % more chances to get periodontal disease than those who do not have osteoporosis. What is the number one cause of tooth decay and periodontal disease? Sugar! Since stevia does not contain sugar, it is automatically a better alternative for your teeth. In addition, stevia prevents the development of Streptococcus mutans. It is facultatively anaerobic, Gram-positive coccus-shaped bacterium commonly found in the human oral cavity and is a significant contributor to tooth decay. It is responsible for the formation of plaque on your teeth.

Stevia contains no calories, does not increase blood sugar and does not damage your teeth

Friday, 23 January 2015

BUKAN SETAKAT MEMBANTU RAWAT DIABETES

BELI dan GUNA SENDIRI
ajak kawan buat perkara sama
ajak kawan ajak kawan dia buat benda sama
gitu gitu jer sampai puas hati

Jadi ahli (daftar) akan dapat beli lebih murah half price
Guna stevia ganti gula di dapur
Keluarga sihat
Kita sihat
Jamu tetamu, dan beritahu mereka kita tak lagi guna gula
bila dia minum rasa manis tentu dia tanya .. ehh kenapa manis?
beritahulah dia hal sebenar.

Sambil nikmati kelebihan produk RCC, anda akan diberi ganjaran
makin banyak kawan atas kawan atas kawan atas kawan... makin banyak komisen
tapi... jangan pula jadi sibuk nak kaut untung sampai jadi tak tentu hala
boleh dapat guna free dan ada sedikit extra income kira okey la.

Mudahnya, biar hati ikhlas nak tolong orang
kaya tak kaya tu letak belakang dulu
Kalau nasib nak jadi kaya dengannya nak buat macammana
terima jer la memang dah nasib

Kan mudah kalau gitu?

Kalau tak reti cari downline.. tak per..  jangan bimbang
jangan lupa beli terus terusan guna sendiri
satu hari ada yang akan tanya.. whh apa kau guna, nampak sihat jer..
satu hari akan ada ahli keluarga yang memerlukan 
bantulah mereka beritahu atau cuba guna produk ini

Jangan takut
akan ada manusia yang suka bertanya, 
bawa mereka kepada pengetahuan upline, 
nanti ada yang akan bantu memahamkan 

Kalau mereka tahu kelebihan produk ini, mereka tidak akan ragu2 
mereka akan segera daftar jadi ahli


BUKAN SETAKAT MEMBANTU RAWAT DIABETES, 
JUGA SEKECIL2 KEPERLUAN SEPERTI LUKA DAN JERAWAT
SELSEMA, SAKIT TEKAK DAN BATUK JUGA AKAN HILANG
DEMAM BIASA, MALAH DEMAN DENGGI PUN BOLEH SEMBUH
BOLEH KATA, SEMUA MASALAH DAPAT DISELESAIKAN
DENGAN STEVIA SWEETENER

Kalau mereka tahu semua ini, tak perlulah kita berkempen, ye tak? 
pakej_001

pakej_promosiThursday, 22 January 2015

KIRI KANAN KIRI KANAN start melangkah

Mencabar nih... ingatkan mudah.

Selamat datang ke dunia Stevia - di mana Falsafah, Produk dan Rancangan Perniagaan kami bersatu bagi mewujudkan Peluang anda sebagai Usahawan Gula (pemanis) Stevia.

wow

Kita follow lagi ok?

Pelan Jualan RCC GLOBAL merupakan satu program yang unik dari segi kewangan, ganjaran insentif, perkembangan jualan serta kepimpinan. Ia membantu rangkaian perniagaan dalam mewujudkan sebuah organisasi yang kukuh.
Dalam keadaan ekonomi yang mencabar, RCC GLOBAL sekali lagi menawarkan cara-cara menambahkan kewangan dan gaya hidup yang memuaskan.

Anda hanya perlu memilih pakej yang disediakan untuk bermula sebagai Usahawan Gula Stevia, samada SILVER atau GOLD atau PLATINUM


Haha .. amacam boleh faham ke?
jeng jeng jeng dah mula dahh, tengok lagi macam mana  KIRI KANAN KIRI KANAN... pairing hehe. kena kerja la weeii.Dengan komisen berkumpulan juga anda layak memperolehi :
REWARD POINT dan KOMISEN (RM)Anda hanya perlu mantain dengan belian semula setiap bulan, dan anda akan menikmati faedah seperti:
~khairat kematian
~reward point
~royalti bertahap
~untung runcit


Hmmm Maintain jangan tak maintain no? Kakau gagal maintain, alahai abislah tak dapat apa2. Maintainlah guna stevia setiap hari, tak payah pakai gula lagi. Kan gula tu merbahaya!! Sambil maintain dapat bonus, okey lah tu. Banyak downline, banyak la  elaun ke bonus ke.. haha,,,

Dah mula boleh faham kot??


ROYALTI

Royalti lah pulak... apebende tuh?

Tengok kat bawah ni:


Jelas kan? Anda akan jadi jutawan hahaha.. Ahhh cemburulah pulak!!  just dapat 2ringgit jer... LOL... 

Amacam, ada berani??

Belom abis laii,

Berbagai produk boleh ditebus dengan mata reward yang terkumpul seperti :
#Royale Sweetener Stevia
#Baucer hypermarket
#Galaxy Tab 7.0
#Samsung Note3/laptop
#Pakej percutian
#Pakej umrah
#Deposit kereta mewah

JOM kita lipat mana tau jadi jutawan, tak cuba tak tau...
JUST TOLONG ORANG supaya TIDAK SAKIT JERR, KALAU DEMA NAK SAKIT JUGE, BIOU LANTAK LER..  hehe tak baik macam tu. Pujuklah bantulah bagi mereka faham. Kita tolong depa, nanti depa tolong kita. Yang penting depa akan berterima kasih kerana ringan mulut kita memujuk mereka. 

Katakan "BUKAN MURAH BELANJA PERUBATAN BILA DAH SAKIT NANTI" ramai yang tak bernasib baik terpaksa potong anggota badan untuk selamatkan nyawa. Kita bagi info jer, mana tau mereka bersetuju bersama kita nanti. Bersabarlah jika mereka kutuk2 kita.. sabar .. sabar bukan kena bayar.

Seperti selalu. Semua orang ingat LLM ini tak sampai kemana, biarla apa orang nak kata. Kita buat yang terbaik, selamatkan diri, selamatkan keluarga. Kalau dapat kita lipat juta2... hahahaha.. kumpul reward point then.. pi umrah free, dapat estima, boucher minyak free... bla bla bla.. alahai angan2 la pulak hehe

JOM KITA STUDY PLAN PEMASARAN

Macam mana nak berjaya? Kata mereka bole dapat ribu2.. nak jugak tahu kot2 ada peluang jadi macam mereka.

Katanya tak susah pun, duduk rileks jer masuk ribu2. Nampak macam bohong jer. Terpikir pula takkan nak bohong dalam terang, kan? Kita bukannya bodoh bebenor, bodoh2 sikit tu ada laaa.. kan?Kalaulah betul lagu tu, macam mana pula cara dia?

Tengok kat bawah ada 3 pakej. Nampak macam hebat jer.. Katalah pakej "GOLD" sahaja bukan "platinum" income dapat sampai RM162,000 sebulan. Mak ooiiii biar betul! Lagu mana nak buat ???Haaa.. itu cuma cerita nak bagi sedap dengar jerr kan?
Ada chance ke nak gagau sampai suku juta sebulan? Huhhh itu kira peluang ter'maksima' yang mungkin dapat dicapai. Bunyi macam terpijak emas jerr. Hehe..

Ada siapa yang pandai, tolong citer..

... sambung sikit sambil pikir pikir hehe


KATANYA:

Apabila anda mendaftar sebagai ahli dengan MANA-MANA PAKEJ di atas, anda layak menerima:

1. Diskaun belian ulangan. Pembelian seterusnya hanya bernilai RM 25 sebotol

2. Peluang mendapat pelbagai hadiah PERCUMA (lihat gambar di bawah).

3. Tabung Khairat Kematian sebanyak RM 2,000

4. Tabung Kebajikan - sekiranya anda mengalami kemalangan.


OK, jadi? itu aje ke?

lihat gambar bawah ni..


Kena kumpul point la pulak, alahai... Mana datangnya point nih?

KATA MEREKA:

Dengan hanya menjadi AHLI atau PENGGUNA VIP kami, anda sudah mendapat PELBAGAI FAEDAH YANG BERMANFAAT.
..
Itu baru sebahagian dari APA YANG BOLEH ANDA PEROLEHI dari perniagaan ini.

Sekarang, mari kita lihat bagaimana ada boleh MENJANA PENDAPATAN YANG LUMAYAN pula.

Tu diaaa macam bagusla pula..
CARA-CARA MENJALANKAN PERNIAGAAN DENGAN RCC GLOBAL (M) Sdn. Bhd.
Tadi anda sudah lihat pakej-pakej yang ditawarkan di atas,

Anda hanya perlu pilih satu untuk mendaftar sebagai ahli atau Pengguna VIP syarikat.

Bayaran pendaftaran adalah SEKALI SEUMUR HIDUP.

Tentunya anda sedang berfikir..."Pakej mana yang terbaik untuk aku ambil..?"
itu jer?,, ahhhh nampaknya kena pi masuk kelas la pulak, susah nak hadam hehe
.

"Devil Food Made Me Do It"
"Gula adalah pemanis pembunuh". Kajian yang telah dibuat daripada ahli pemakanan dan saintis, Professor John Yudkin. Satu kajian di Finland mendapati diet yang kaya dengan gula mengurangkan kekuatan tulang tikus yang sedang membesar. Rencana terbaru Newsweek yang mengetengahkan gelombang jenayah di Jepun berjudul "Devil Food Made Me Do It", melaporkan tentang kaitan diantara makanan yang terlalu banyak gula membawa kepada keganasan.


Antara penyakit-penyakit dari kemanisan gula :

• Penyakit Jantung
• Kanser - Sel-sel kanser subur dengan gula
• Kencing Manis
• Jerawat
• Candida Albicans - Gula boleh menyebabkan jangkitan vagina
• Melemahkan Sistem Imun - 24 sudu teh gula boleh mengakibatkan 92% sel darah kurang berkesan
• Kerosakan Gigi - 8 dari 10 kanan-kanak menjadi mangsa
• Cepat Tua
• Kegemukan
• Sakit Sendi
• Osteoporosis
• Batu Karang Hempedu


Diantara penyebab gula menjejaskan kesihatan anda :

• Gula boleh melemahkan sistem imun
• Gula boleh mengganggu imbangan galian dalam tubuh
• Gula penyebab hiperaktiviti, gelisah dan kenakalan kanak-kanak
• Gula menjejaskan pencapaian kanak-kanak di sekolah
• Gula boleh melemahkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan bakteria
• Gula boleh merosakkan buah pinggang
• Gula boleh membawa kepada kanser payudara, ovari, prostat dan kanser dubur
• Gula menjadi faktor kanser pundi hempedu
• Gula boleh menyebabkan kanser kolon, dengan risiko lebih tinggi terhadap wanita
• Gula boleh menyebabkan perut berasid


Kanser

Gula menggalakkan kanser kerana insulin dikaitkan dengan pengeluaranhormon Prostaglandin E2 yang melemahkan sistem imun. Tumor kanseradalah pemakan gula. Paras gula dalam darah yang tinggi bermaknaterdapat bekalan "bahan bakar" tumor yang terus beredar diselurh badan.


Candida Albicans (Keputihan)

Gula turut menjadi makanan kepada yis Candida Albicans yang menyebabkan jangkitan faraj akibat pertumbuhan yis yang berlebihan.

Apabila kandungan gula dalam darah menjadi tinggi, terdapat gulatambahan sebagai makanan. Dengan itu yis bertambah berllpat gandadengan cepat sehingga menyebabkan pertumbuhan yang berlebihan.


Kegemukan

Gula adalah satu penyebab kegemukan kerana 1 gram gula memberi anda 4kalori tanpa sebarang khasiat lain. Pengambilan kalori atau gulaberlebihan yang tidak digunakan oleh tubuh akan ditukar menjadi lemak.Ini akan menyebabkan kegemukan selain dari timbulnya pelbagai masalahkesihatan yang lain.


Hipertensi (Tekanan Darah Tinggi)

Tekanan darah tinggi adalah perkara biasa bagi orang yg gemuk.Tisu yang bertambah dengan lemak bermakna menambahkan lagi jarakkapilari di mana melaluinya darah dipam. Keadaan ini lebih menekanjantung dan arteri hingga menyebabkan pelbagai bentuk penyakit jantungyang boleh membawa kepada maut.

ekstrak dari daun sweet herb stevia


ROYAL SWEETENER STEVIA

Produk Royal Sweetener Stevia (RSS)

Merupakan produk yang mengandungi ekstrak dari daun stevia. Kemanisan yang terhasil dari daun stevia merupakan Pemanis Semulajadi yang 300 kali lebih manis dari gula biasa. Kajian klinikal menunjukan STEVIA berguna sebagai pengganti gula. Lebih dari sifat pemanis, kajian juga menunjukkan kesan penurunan tahap kawalan Diabetes, Penurunan tahap tekanan darah tinggi dan penurunan berat badan untuk pesakit obesiti.


Pengenalan Stevia

Stevia merupakan 150 spesies herba daripada keluarga bunga matahari (Astereacea). Ia secara rasminya ditemui pada kurun ke-19 oleh Dr.Moises Santiago Bertoni. Beliau menamakannya sebagai Stevia Rebaudiana Bertoni sebagai penghormatan kepada ahli kimia Paraguay. Ia merupakan tumbuhan yang berasal daripada kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika Selatan dan Amerika Tengah. Stevia yang digunakan secara meluas sebagai pemanis adalah stevia dari spesies Rebaudiana. Ia juga dikenali sebagai sweetleaf, sugarleaf atau sweet herb.

Ia merupakan sejenis tumbuhan herba berbatang lembut. Untuk menanamnya, medium yang digunakan adalah dari jenis poros supaya tiada air yang akan bertakung selepas ia disiram. Daunnya berbentuk bujur, batangnya halus dan bergerutu. Dalam keadaan optimum Stevia boleh mencapai ketinggian sehingga 1 meter atau lebih. Ia mengeluarkan bunga kecil warna putih.


Kegunaan Stevia

Kegunaan Stevia sebagai pemanis mula disedari oleh orang Eropah pada kurun ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas di Eropah sehinggalah dibawa ke Asia. Walaubagaimanapun kajian terhadap Stevia hanya mula dilakukan pada kurun ke-19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar cerita yang sehelai daun Stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan juga secawan teh herba yang kelat. Ia mula dikaji oleh seorang ahli botani Paraguay yang bernama Moises S.Bertoni yang kemudiannya menulius antara artikel-artikel awal mengenai Stevia pada awal kurun ke-19.

Ciri yang paling unik mengenai Stevia ialah ia merupakan pemanis semulajadi yang tidak mengandungi kalori. Ciri ini telah menarik minat para pengkaji untuk menjalankan kajian terhadap Stevia. Kajian terhadap toksidnya, mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu Steviosid tidak toksid.


Khasiat Stevia

-Mengimbangi kandungan gula dalam badan.
-Menurunkan kadar gula yang terdapat di dalam darah sesuai untuk pesakit diabetes dan hypoglycemia.
-Melawaskan pembuangan air kencing.
-Meningkatkan kadar tenaga di dalam tubuh badan.
-Melicinkan dan memutihkan kulit serta awet muda.
-Membantu sistem penghadaman makanan.
 

Stevia Pengganti Gula


STEVIA  Pemanis semulajadi yang tidak memudaratkan.
Gula Tebu pula dikesan sebagai penyebab Kencing Manis dan
berita terbaru, ia juga dikesan menjadi penyebab Barah

STEVIA mampu merawat penyakit.. testimoni

JOM KITA TENGOK TESTIMONI YANG DAH DIKELUARKAN
Testimoni dari web lain, copypaste untuk kongsi. Rasa2nya maklumat ini tak tipu. Sebab kami dah cuba, memang berkesan sebagaimana yang dikatakan.

Sudah boleh minum manis lagi.. haha,
Sudahlah boleh minum manis, sekaligus penyakit juga dapat dirawat dengan kos yang murah.
So, tunggu apa lagi??

Daftar segera jadi ahli untuk perolehi pelbagai kemudahan selain mendapat bekalan murah..
Khairat Kematian, baucer petrol, pakej umrah, komisyen dan bonus. Siapa usaha lebih dapat lebih walaupun downline.. terbukti.. kalau rajin boleh kaut ribu2 beb!

Berminat bole wasap/kol 013 3336159 atau 016 6160148

royal-stevia-testimoni-5

royal-stevia-testimoni-3royal-stevia-rcc-testimoni-4


Untuk mereka yang masih tertanya-tanya apakah Royal Stevia Sweetener ini dapat membantu menurunkan kadar bacaan gula dalam darah jika diamalkan? Jawapannya adalah YA. Jika diamalkan secara consistent, malah ia dapat membantu dalam memberikan kadar gula yang lebih stabil dalam darah mahupun air kencing. Malah Royal Stevia ini juga terbukti dalam memberikan kadar gaya kehidupan yang lebih stabil dari sebelum ini. Bagi mereka yang mempunyai penyakit kencing manis, maka disarankan untuk mengamalkan Royal Stevia Sweetener ini sebagai pengganti gula kerana ia boleh menurunkan kadar gula dalam darah kepada tahap yang lebih stabil.

royal-stevia-sweetener-RCC

DAH CUBA BARU TAU
MEMANG BERKESAN


Apa kata MARDI tentang Stevia

Penyelidikan MARDI terhadap stevia


Stevia (Stevia rebaudiana) yang berasal dari Paraguay, Amerika Selatan, bersifat saka jangka pendek dan boleh hidup selama tiga hingga lima tahun. Ia boleh dibiakkan melalui biji benih secara keratin ataupun kultur tisu. Di negara beriklim sederhana, stevia ditanam menggunakan biji benih. Di Malaysia pula, kaedah menanam secara keratin lebih sesuai kerana pokoknya lebih seragam. Tambahan lagi, iklim tropika akan menyebabkan pengeluaran biji benih stevia kurang memuaskan.

Anak stevia diletakkan di tapak semaian selama sebulan hingga satu setengah bulan, sebelum dipindah ke ladang pada kepadatan 167,000 pokok sehektar. Petak penyelidikan MARDI di Serdang menempatkan tanaman stevia yang berumur 10 bulan dan masih membesar. Di Malaysia, stevia hanya tumbuh setinggi 30 sentimeter cm sebelum mula berbunga sebulan selepas ditanam (dalam iklim sederhana, stevia tumbuh setinggi 60 cm hingga 1 meter m sebelum mula berbunga). Stevia merupakan tumbuhan jangka siang pendek, menyebabkannya cepat berbunga sekiranya jangka siang tidak melebihi13 jam (jangka siang di Malaysia hanya 12 jam).

Teras penyelidikan MARDI ketika ini adalah untuk memilih varieti yang lebih sesuai dengan iklim tempatan, iaitu kurang peka terhadap jangka siang yang pendek, dan juga mereka bentuk mesin untuk penuaian hasil. Buat masa ini, aktiviti menuai dibuat secara manual kerana pokok ini amat rendah. Keadaan ini boleh melenguh tulang belakang penuai terlibat.

Untuk mendapatkan kandungan maksimum bahan pemanis di dalam daun, penuaian dilakukan sebaik sahaja kudup bunga kelihatan. Bilangan tuaian boleh mencapai 10-11 kali setahun bergantung kepada pertumbuhan pokok.SOALAN


1) Adakah penanaman stevia ini akan menjadi tanaman yang penting dan popular di Malaysia pada masa akan datang?
2) Adakah tanaman ini berpotensi untuk dikomersialkan?
3) Bila Mardi selesai melakukan penyelidikan dan kajian terhadap tanaman ini sebelum benar-benar boleh diceburi secara komersial di Malaysia?


JAWAPAN

blogmardi said:
October 13, 2011 at 12:12 AM

Terima kasih atas pertanyaan Tuan.

Adakah penanaman stevia ini akan menjadi tanaman yang penting dan popular di Malaysia pada masa akan datang?

Stevia memang dijangka akan menjadi satu tanaman penting dan popular di Malaysia pada masa akan datang kepada sebilangan penggemar pemanis semulajadi terutamanya kepada meraka yang mengutamakan isu kesihatan yang berkaitan dengan pemanis. Stevia adalah satu tanaman pemanis semulajadi yang tiada kalori dan dilaporkan sangat baik untuk pengidap penyakit kencing manis.

Adakah tanaman ini berpotensi untuk dikomersilkan?
Potensi untuk mengkomersilkan tanaman stevia perlu dilihat dari dua aspek iaitu teknikal dan ekonomi. Dari segi teknikal, tanaman ini boleh diusahakan di Malaysia dan hasilnya boleh melebihi aras hasil stevia yang ditanam di luar negara. Namun begitu aras pemanisnya adalah rendah daripada yang diperoleh dari sumber luar negara.

Dari segi ekonomi, pengkomersilan stevia masih memerlukan pertimbangan yang wajar. Tanaman stevia di negara ini memerlukan tenaga buruh yang tinggi terutamanya untuk operasi mengutip hasil. Apabila harga jualan (pengusaha) atau harga belian (oleh pembeli) adalah rendah, maka aras titik pulang modal akan memerlukan masa yang lama.

Bila MARDI selesai melakukan penyelidikan dan kajian terhadap tanaman ini sebelum benar‐benar boleh diceburi secara komersil di Malaysia?

Penyelidikan bukanlah sesuatu yang boleh dilakukan dalam masa yang singkat. Titik permulaan ke arah pengkomersilan sebenar tanaman stevia ialah apabila telah mendapat satu vareiti yang tidak peka kepada ‘photoperiod’. Setakat ini, semua vareiti yang diperoleh dari luar negara dan diuji di dalam negara adalah sensitif kepada ‘photoperiod’. Usaha yang berterusan sedang dan akan terus dilakukan untuk mencari jenis yang tidak sensitif kepada ‘photoperiod’. Sehingga kini, usaha menggunakan hormon dan cahaya tambahan menggunakan lampu waktu malam untuk melewatkan pembungaan stevia masih belum menunjukkan kesan yang diharapkan.

Coffee is one of the healthiest beverages on the planet, Coffee May Help You Live Longer

Science Confirms: The More Coffee You Drink, The Longer You Will Live

Woman Smiling With a Tiny Cup of Coffee

Coffee is actually very healthy.

It is loaded with antioxidants and beneficial nutrients that can improve your health.

The studies show that coffee drinkers have a much lower risk of several serious diseases.

Here are the top 13 evidence-based health benefits of coffee, that have been confirmed in actual human studies.

1. Coffee Can Improve Energy Levels and Make You Smarter

Coffee can help people feel less tired and increase energy levels (1, 2).

This is because it contains a stimulant called caffeine, which is actually the most commonly consumed psychoactive substance in the world (3).

After you drink coffee, the caffeine is absorbed into the bloodstream. From there, it travels into the brain (4).
In the brain, caffeine blocks an inhibitory neurotransmitter called Adenosine.

When that happens, the amount of other neurotransmitters like norepinephrine and dopamine actually increases, leading to enhanced firing of neurons (5, 6).

Many controlled trials in humans show that coffee improves various aspects of brain function. This includes memory, mood, vigilance, energy levels, reaction times and general cognitive function (7, 8, 9).

Bottom Line: Caffeine blocks an inhibitory neurotransmitter in the brain, which leads to a stimulant effect. This improves energy levels, mood and various aspects of brain function.


2. Coffee Can Help You Burn Fat

 Did you know that caffeine is found in almost every commercial fat burning supplement?
There’s a good reason for that… caffeine is one of the very few natural substances that have actually been proven to aid fat burning.

Several studies show that caffeine can boost the metabolic rate by 3-11% (10, 11).
Other studies show that caffeine can specifically increase the burning of fat, by as much as 10% in obese individuals and 29% in lean people (12, 13).

However, it is possible that these effects will diminish in long-term coffee drinkers.
Bottom Line: Several studies show that caffeine can increase fat burning in the body and boost the metabolic rate.

3. The Caffeine Can Drastically Improve Physical Performance

 

Dumbbells

Caffeine stimulates the nervous system, causing it to send signals to the fat cells to break down body fat (14, 15).

But caffeine also increases Epinephrine (Adrenaline) levels in the blood (16, 17).

This is the “fight or flight” hormone, designed to make our bodies ready for intense physical exertion.
Caffeine makes the fat cells break down body fat, releasing them into the blood as free fatty acids and making them available as fuel (18, 19).

Given these effects, it is not surprising to see that caffeine can improve physical performance by 11-12%, on average (20, 21).

Because of this, it makes sense to have a strong cup of coffee about a half an hour before you head to the gym.
Bottom Line: Caffeine can increase adrenaline levels and release fatty acids from the fat tissues. It also leads to significant improvements in physical performance.


4. There Are Essential Nutrients in Coffee

Coffee is more than just black water. Many of the nutrients in the coffee beans do make it into the final drink.

Happy Middle Aged Couple

A single cup of coffee contains (22):
  • Riboflavin (Vitamin B2): 11% of the RDA.
  • Pantothenic Acid (Vitamin B5): 6% of the RDA.
  • Manganese and Potassium: 3% of the RDA.
  • Magnesium and Niacin (B3): 2% of the RDA.
Although this may not seem like a big deal, most people are drinking more than one cup per day. If you drink 3-4, then these amounts quickly add up.
Bottom Line: Coffee contains several important nutrients, including Riboflavin, Pantothenic Acid, Manganese, Potassium, Magnesium and Niacin.


5. Coffee May Lower Your Risk of Type II DiabetesMeasure Blood Sugar

Type 2 diabetes is a gigantic health problem, currently afflicting about 300 million people worldwide.
It is characterized by elevated blood sugars in the context of insulin resistance or an inability to secrete insulin.

For some reason, coffee drinkers have a significantly reduced risk of developing type 2 diabetes.
The studies show that people who drink the most coffee have a 23-50% lower risk of getting this disease, one study showing a reduction as high as 67% (23, 24, 25, 26, 27).

According to a massive review that looked at data from 18 studies with a total of 457,922 individuals, each daily cup of coffee was associated with a 7% reduced risk of developing type 2 diabetes (28).
Bottom Line: Several observational studies show that coffee drinkers have a much lower risk of getting type II diabetes, a serious disease that currently afflicts about 300 million people worldwide.

6. Coffee May Protect You From Alzheimer’s Disease and Dementia


Smiling Elderly Woman

Alzheimer’s disease is the most common neurodegenerative disease and the leading cause of dementia worldwide.

This disease usually affects people over 65 years of age.

Unfortunately, there is no known cure for Alzheimer’s.

However, there are several things you can do to prevent the disease from showing up in the first place.
This includes the usual suspects like eating healthy and exercising, but drinking coffee may be incredibly effective as well.

Several studies show that coffee drinkers have up to a 65% lower risk of getting Alzheimer’s disease (29, 30, 31).
Bottom Line: Coffee drinkers have a much lower risk of getting Alzheimer’s disease, which is a leading cause of dementia worldwide.

7. Caffeine May Lower The Risk of Parkinson’s

Parkinson’s disease is the second most common neurodegenerative disease, right after Alzheimer’s.
It is caused by death of dopamine-generating neurons in the brain.
Same as with Alzheimer’s, there is no known cure, which makes it that much more important to focus on prevention.
Coffee Beans Spread Horizontally, Smaller

In studies, coffee drinkers have a much lower risk of developing Parkinson’s disease, with a reduction in risk ranging from 32-60% (32, 33, 34, 35).

In this case, it appears to be the caffeine itself that is causing the effect. People who drink decaf don’t have a lower risk of Parkinson’s (36, 37).
Bottom Line: Coffee drinkers have up to a 60% lower risk of getting Parkinson’s disease, the second most common neurodegenerative disorder.

8. Coffee Appears to Have Protective Effects on The Liver

 

Waitress Holding a Cup of Coffee

The liver is an amazing organ that carries out hundreds of important functions in the body.
Several common diseases primarily affect the liver, including hepatitis, fatty liver disease and others.
Many of these diseases can lead to a condition called cirrhosis, in which the liver has been largely replaced by scar tissue.

It turns out that coffee may protect against cirrhosis. People who drink 4 or more cups per day have up to an 80% lower risk (38, 39, 40).
Bottom Line: Coffee drinkers have a much lower risk of developing cirrhosis, which can be caused by several diseases that affect the liver.

9. Coffee Can Fight Depression and Make You Happier

Blue Eyed Woman Drinking Coffee

Depression is a serious mental disorder that causes a significantly reduced quality of life.
It is incredibly common and about 4.1% of people in the U.S. currently meet the criteria for clinical depression (41).

In a Harvard study published in 2011, women who drank 4 or more cups per day had a 20% lower risk of becoming depressed (42).

Another study with 208,424 individuals found that those who drank 4 or more cups per day were 53% less likely to commit suicide (43).
Bottom Line: Coffee appears to lower the risk of developing depression and may dramatically reduce the risk of suicide.

 

10. Coffee Drinkers Have a Lower Risk of Some Types of Cancer

Coffee Beans

Cancer is one of the world’s leading causes of death and is characterized by uncontrolled growth of cells in the body.

Coffee appears to be protective against two types of cancer… liver cancer and colorectal cancer.
Liver cancer is the third leading cause of cancer death in the world, while colorectal cancer ranks fourth (44).
Studies show that coffee drinkers have up to a 40% lower risk of liver cancer (45, 46).
One study of 489,706 individuals found that those who drank 4-5 cups of coffee per day had a 15% lower risk of colorectal cancer (47).
Bottom Line: Liver and colorectal cancer are the 3rd and 4th leading causes of cancer death worldwide. Coffee drinkers have a lower risk of both.

 

11. Coffee Does Not Cause Heart Disease and May Lower The Risk of Stroke

Female Doctor Drinking Coffee

It is often claimed that caffeine can increase blood pressure.

This is true, but the effect is small (3-4 mm/Hg) and usually goes away if you drink coffee regularly (48, 49).
However, the effect may persist in some people, so keep that in mind if you have elevated blood pressure (50, 51).

That being said, the studies do NOT support the myth that coffee raises the risk of heart disease (52, 53).
In fact, there is some evidence that women who drink coffee have a reduced risk of heart disease (54).
Some studies also show that coffee drinkers have a 20% lower risk of stroke (55, 56).
Bottom Line: Coffee may cause mild increases in blood pressure, which usually diminish over time. Coffee drinkers do not have an increased risk of heart disease, but a slightly lower risk of stroke.


12. Coffee May Help You Live Longer

Coffee Maker

Given that coffee drinkers are less likely to get many diseases, it makes sense that coffee could help you live longer.

There are actually several observational studies showing that coffee drinkers have a lower risk of death.
In two very large studies, drinking coffee was associated with a 20% lower risk of death in men and a 26% lower risk of death in women, over a period of 18-24 years (57).
This effect appears to be particularly strong in type II diabetics. In one study, diabetics who drank coffee had a 30% lower risk of death during a 20 year study period (58).
Bottom Line: Several studies show that coffee drinkers live longer and have a lower risk of premature death.


13. Coffee is The Biggest Source of Antioxidants in The Western Diet

Cup of Coffee 

For people who eat a standard Western diet, coffee may actually be the healthiest aspect of the diet.
That’s because coffee contains a massive amount of antioxidants.

In fact, studies show that most people get more antioxidants from coffee than both fruits and vegetables… combined (59, 60, 61).

Coffee is one of the healthiest beverages on the planet. Period.Coffee Lover